Is pensioen afkopen zinvol?

Het afkopen van pensioen is een belangrijke beslissing en het is van belang dat je goed op de hoogte bent van de gevolgen hiervan. Steeds meer mensen lijken interesse te hebben in pensioen afkopen en er zijn inmiddels acht belangrijke voorwaarden waar pensioenuitvoerders zich aan moeten houden bij het afkopen van pensioenen. Het afkopen van een klein pensioen kan voor sommige mensen een goede keuze zijn, vooral als het gaat om vakantiewerk uit het verleden. Echter, voor mensen met kleine pensioenen en een laag inkomen kan pensioen afkopen nadelig zijn omdat zij dan een extraatje missen dat ze wel goed kunnen gebruiken. Daarom is het belangrijk om eerst goed te onderzoeken of het afkopen van je pensioen een zinvolle keuze is voor jou. Mocht je twijfelen, dan kun je altijd een financieel adviseur raadplegen die samen met jou kan kijken welke optie het beste bij je past.

pensioen afkopen

 

Wil je eerder jouw pensioen afkopen?
Is het zinvol om je pensioen af te kopen? Dat hangt van verschillende factoren af. Als je bijvoorbeeld een klein pensioen hebt, kan het afkopen van je pensioen een zinvolle keuze zijn. Het gaat dan om een inkomen van 50.000 euro of minder en je moet al een pensioenvoorziening hebben. Daarnaast kan het ook interessant zijn om je vakantiewerk uit het verleden te laten afkopen, vooral als het om een paar duizend euro gaat.

Het is belangrijk om te weten dat pensioen afkopen niet voor iedereen voordelig is. Als je een laag inkomen hebt en na je pensioen grotendeels moet rondkomen van de AOW, dan kan het afkopen van je pensioen je juist een extraatje kosten. Het is dan belangrijk om goed na te denken voordat je besluit om je pensioen af te kopen.

Bij twijfel is het verstandig om een financieel adviseur in te schakelen om samen met jou te kijken wat de beste optie is voor jouw situatie. Verder is het goed om te weten dat pensioenmaatschappijen soms hun eigen belang vooropstellen en pensioen afkopen mooi presenteren. Laat daarom altijd berekenen of pensioen afkopen zinvol is voor jou.