Mijn pensioenoverzicht

Als het over mijn pensioenoverzicht gaat dan gaat het over je eigen pensioenoverzicht. Dit overzicht kun je bijhouden op internet, vaak onder het kopje “mijn pensioenoverzicht” maar je kunt het overzicht ook door middel van een brief krijgen via de post. Eens in de zoveel maanden krijg je dan de stand van zaken te zien en ontdek je ook wat de mogelijkheden zijn, je ziet hoeveel je hebt opgebouwd en hoeveel premie je hier nu eigenlijk voor moet betalen. Veel mensen willen hun “mijn pensioenoverzicht” met anderen vergelijken om te zien wat zij betalen, wat er wordt ingehouden en hoeveel het hen op gaat leveren. In het mijn pensioenoverzicht kun je in ieder geval zien hoe het er nu voor staat en vaak wordt dat via de post gestuurd met een folder erbij. Daarin staat dan wat de doelen zijn van het fonds waar je bij bent aangesloten en er wordt ook gekeken naar de mogelijkheden, die je hebt. Sommige fondsen werken namelijk nauw samen met bedrijven, maar je kunt ook pensioen opbouwen wanneer je een eigen bedrijf hebt. Het is juist belangrijk om daar ook aan te denken, ook dan heb je pensioenopbouw nodig als je later een bedrag uitgekeerd wilt krijgen als je met pensioen gaat. Hier moet je dan zelf een fonds voor uitkiezen of je gaat het geld op een andere manier beleggen, als je maar rekening houdt met later en ervoor gaat sparen op welke manier dan ook!


 

Mijn pensioenoverzicht in de gaten houden

Bij het doen van de administratie eens per maand kun je ook kijken naar mijn pensioenoverzicht. Je kunt dan bekijken hoeveel je nu gespaard hebt en wat er wordt ingehouden. Dat geeft je een beeld van de mogelijkheden. Je kunt het ook eens op internet vergelijken met andere aanbieders, je ziet dan of dat je een goede keuze hebt gemaakt, of dat de werkgever een goede keuze heeft gemaakt. Als je nu een grote ontdekking doet dat je bij een ander fonds veel meer rendement krijgt dan kun je het altijd aan je werkgever voorleggen, ook zij wil graag dat er zoveel mogelijk rendement uit wordt gehaald.

 

Ieder jaar mijn pensioenoverzicht bekijken

Eens per jaar krijg je een uitgebreide brief met je pensioenoverzicht. Deze kun je via internet bekijken maar meestal wordt deze ook met enige toelichting via de post verzonden. Als je ook benieuwd bent naar je eigen  pensioenoverzicht dan is het aan te raden dat je hier wat mee gaat doen, je kunt namelijk het overzicht van vorig jaar er bij nemen en kijken naar het verschil. Hoeveel levert het op? Als je dat eenmaal weet dan zie je ook in waarom je betaalt en dat het wel degelijk nuttig is om via je werkgever een pensioen op te bouwen waar het meteen van je loon wordt ingehouden. Sommige werkgevers laten je vrij en anderen verplichten je om meteen pensioen af te dragen, bij sommige werkgevers mag je dat allemaal zelf regelen en kun je dus zelf een fonds kiezen waar jij je goed bij voelt.