Pensioen banksparen

Sinds een aantal jaar wordt er in Nederland het pensioen banksparen aangeboden. Dit houdt in dat het pensioentekort makkelijk aangevuld kan worden.

Banken en verzekeraars bieden het pensioen banksparen aan. Bij deze manier van sparen worden bedragen pas uitgekeerd wanneer de pensioenleeftijd bereikt is. Hierdoor wordt er van een fiscaal voordeel genoten. Dit voordeel bestaat niet bij het normaal sparen. Daarbij hoeft er bij het pensioen banksparen geen vermogensbelasting a 1,2% betaald te worden wanneer er sprake is van een bedrag hoger dan €20.785 (2011). Bij het banksparen zal er geen toegang zijn tot het bedrag totdat de pensioenleeftijd bereikt is.

 

Banksparen en pensioentekort

Wanneer er een pensioentekort ontstaan is kan kunnen premies afgetrokken worden van de inkomstenbelasting wanneer er gekozen is voor pensioen banksparen. De hoeveelheid hiervan hangt uiteraard af van de hoogte van het pensioentekort en de inkomstenbelasting. De combinatie van de aftrekking en het niet hoeven betalen van vermogensbelasting kan over een aantal jaren een paar duizend euro aan voordeel opleveren. Wanneer de pensioenleeftijd bereikt is zal het bedrag opgebouwd met pensioen banksparen uitgekeerd worden. Hierover moet wel inkomensbelasting betaald worden, waarvoor een hoog percentage gerekend kan worden. Deze inkomsten vallen in box 1, waarbij er tot 52% aan belasting betaald moet worden.

banksparen

 

Jaarruimte banksparen

Wanneer je kiest voor pensioen banksparen zul je de jaarruimte krijgen. Dit is een berekening waarbij wordt gekeken naar het bedrag opgebouwd aan pensioen in het afgelopen jaar en de hoogte van het inkomen. Voor een berekening van de jaarruimte in 2011 zijn dus de gegevens van 2010 nodig. De jaarruimte kan eenvoudig op www.belastingdienst.nl berekend worden. Zij hebben een speciale tool ontwikkeld welke helpt bij het berekenen van de jaarruimte van het pensioen banksparen.

De jaarruimte kan ook ingehaald worden, wanneer deze niet langer dan zes jaar geleden gebeurd is. Er kan in 2011 dus genoten worden van een jaarruimte in 2005 wanneer dat in 2006 niet gedaan is. Dit wordt de inhaalregeling genoemd. Wanneer er pensioen banksparen wordt toegepast zullen deelnemers hieraan over deze regeling kunnen beschikken.

Plaats een reactie