Pensioen berekenen

Het berekenen van een pensioen is niet eenvoudig. Veel mensen weten eigenlijk niet hoe zet hun eigen pensioen moeten berekenen. Het niet kunnen berekenen van je pensioen kan gevolgen hebben. Je kan zonder dat je het zelf weet een pensioengat hebben. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel hulpmiddelen om je eigen pensioen te berekenen. De meest simpele manier voor pensioen berekenen is door alle pensioenvoorzieningen bij elkaar op te tellen. Met pensioen berekenen krijg je dus een zekerheid over welk bedrag je later krijgt wanneer je de pensioenleeftijd hebt bereikt.

 

Pensioen berekenen: stap 1 – AOW

Het pensioen bestaat uit een aantal delen, waarvan de AOW de basis is. De AOW is voor iedereen wettelijk verplicht en wordt bepaald door de situatie van de werkende. Wanneer deze alleenstaand is wordt er 70% van het minimumloon per maand uitgekeerd. Alleenstaand en ouder van een minderjarig kind geeft 90% van het minimumloon. Gehuwd geeft 50% van het minimumloon. Wanneer de andere partner in het huwelijk werkloos is, maar nog niet de pensioenleeftijd bereikt heeft zal dit 100% zijn. Bent u langer dan 10 jaar in het buitenland woonachtig en werkzaam geweest dan zal er op de AOW gekort worden. U ontvangt dan naar ratio minder. Immers u heeft in die jaren ook geen premie betaald.

pensioen berekenen

 

Pensioen berekenen: stap 2 – werkgeverspensioen

Bovenop de AOW komt het pensioen dat door de jaren heen bij de (verschillende) werkgever(s) is opgebouwd. Doordat de werkgever en –nemer elke maand premie hiervoor betalen word er pensioen opgebouwd voor de werknemer. Dit pensioen zit veelal in een pensioenfonds en daarbij kan er gekozen worden of dit bedrag gebruikt wordt voor beleggingen. Wanneer het pensioen berekend moet worden zal dit pensioen ook meetellen. Het is ook mogelijk dat de werkgever geen gebruik heeft gemaakt van een pensioenfonds. Dit is namelijk niet verplicht. In dit geval is de pensioenverplichting ondergebracht bij een verzekeraar. Deze verzekeraar zal voor u elk jaar het pensioen berekenen en aan u mededelen.

 

Pensioen berekenen: stap 3 – aanvullend pensioen

Naast de AOW en het werkgeverspensioen is er ook nog de laatste pijler. Het aanvullend pensioen dat opgebouwd wordt door banksparen, beleggen of lijfrente. Dit aanvullend pensioen geeft een maandelijks een extra uitkering voor het pensioen, zodat er maandelijks meer geld beschikbaar is. Niet iedereen heeft een aanvullend pensioen. U moet er wel voor gekozen hebben en hiervoor ook telkens premie betaald hebben. Voor veel mensen geeft het aanvullende pensioen de mogelijkheid om extraatjes te doen zoals uit eten of vakantie. Alhoewel een aanvullend pensioen, zoals de naam het al aangeeft, aanvullend is, is het wel heel belangrijk dat u uw aanvullend pensioen zo goed mogelijk beheert. Hoe hoger kapitaal u daarmee opbouwt, des te meer leuke dingen u kunt doen. Een partij die u hiermee kan helpen is Brand New Day. Zij zijn gespecialiseerd in het berekenen van pensioen en om dit op de juiste manier te investeren. Vraag een gratis vergelijking aan. Dan kunt u later er langer van genieten.

 

Pensioenregister: eenvoudig je pensioen opzoeken

Al het opgebouwde pensioen is sinds januari 2011 makkelijk te overzien in het pensioenregister, waardoor het zeer makkelijk is geworden om het pensioen te berekenen. Aan dit register worden gegevens doorgegeven door de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en de pensioenuitvoerders, zodat alle pensioenen hierin te vinden zijn. Pensioen berekenen is hierdoor zeer gemakkelijk geworden, doordat alle bedragen van de opgebouwde pensioenen in een pensioenoverzicht staan. Het pensioenregister is online te vinden en hierbij moet ingelogd worden met een DigiD-inlogcode en- wachtwoord, welke officiële en wettelijke eigendommen zijn van eenieder. DigiD kan makkelijk via internet aangevraagd te worden waarna het account geverifieerd moet worden met een code die via de post gestuurd wordt naar de aanvragende.

Pensioen berekenen is dankzij het pensioenregister een stuk eenvoudiger geworden. Vroeger moesten namelijk alle pensioenoverzichten aangevraagd worden, waarna er pas een bedrag duidelijk werd.

Plaats een reactie