Pensioengat

Wanneer er geen volledig pensioen opgebouwd wordt ontstaat er een pensioengat. Dit is simpelweg een gat in het pensioen, waarbij een tijd geen pensioen opgebouwd is.

Dit kan hele vervelende gevolgen hebben voor iemand die met zijn 65ste, 66ste of 67ste met pensioen wilt gaan. Misschien moet het “met pensioen gaan” dan nog wel uitgesteld worden voor een aantal jaren omdat er te weinig is opgebouwd in de voorgaande jaren. Het pensioengat kan op een aantal manieren ontstaan.

 

Hoe ontstaat een pensioengat?

Allereerst is er een onvolledig AOW dat de oorzaak kan zijn. Dit houdt in dat er over een bepaalde periode geen AOW opgebouwd is, doordat er niet gewerkt is in deze periode. Dit betekent dat er een tekort aan dienstjaren is. Dit zijn jaren waarin weinig tot niet gewerkt is. Of doordat iemand voor een aantal jaren naar het buitenland is geweest. Als je meer dan 10 jaar in het buitenland hebt gewerkt heb je geen recht op pensioen voor die 10 jaar in Nederland.

 

Geen pensioenregeling werkgever

Wanneer een werkgever geen pensioenregeling heeft voor de werknemers dan zal er bij deze werknemers ook een gat ontstaan. Dit is uiteraard te voorkomen, door alleen aan het werk te gaan voor een werkgever die een pensioenregeling heeft, zodat er geen pensioengat ontstaat en dus een hogere uitkering verkregen wordt wanneer de pensioenleeftijd bereikt is. Het is dus belangrijk om bij het bespreken van je contract gelijk te vragen naar de pensioenregeling. Misschien kan het dus gebeuren dat je een mooie baan moet laten gaan omdat er geen pensioenregeling is afgesproken. Bepraat het dus met de werkgever.

pensioengat

Pensioengat door het wisselen van baan

Een pensioenbreuk is ook een oorzaak van een pensioengat. Een pensioenbreuk ontstaat wanneer er tussen twee banen gewisseld wordt, waardoor er een tijd niet gewerkt wordt of waarbij de pensioenregeling niet volledig overgenomen wordt. Het komt veel voor dat werkgevers gebruik maken van verschillende pensioenverzekeraars. Het is dan veelal verstandig om, zodra je bent begonnen bij je nieuwe baan, gelijk na te gaan of je pensioen overgezet kan worden naar de nieuwe pensioenverzekeraar. Anders loop je kans dat je pensioen wordt afgekocht omdat je te weinig hebt opgebouwd waardoor de waarde vele malen lager is. De afkoopwaarde van een pensioen is altijd lager dan opbouwen.

 

Een pensioengat door met onbetaald verlof te gaan

Wanneer iemand met verlof gaat dan kan het soms voorkomen dat dit verlof onbetaald is. Wanneer iemand met onbetaald verlof gaat dan wordt er in deze periode, doordat er geen pensioenpremie betaald wordt, ook geen pensioen opgebouwd, waardoor er een pensioengat ontstaat.

 

Ruilen van ouderdomspensioen

Een ouderdomspensioen kan geruild worden voor een ander soort pensioen. Wanneer deze ruil voorkomt dan zal er hierbij een pensioengat opgebouwd worden, doordat er geen volledig pensioen opgebouwd wordt.

Vervroegd met pensioen gaan is altijd fijn. Echter houdt dit wel in dat er geen inkomsten meer zijn voor de gepensioneerde. Hierdoor zal er op geen pensioenpremie opgebouwd worden, waardoor er een pensioengat zal ontstaan.

 

Scheiden is lijden en kan een pensioengat veroorzaken

Wanneer er een echtscheiding tussen twee mensen is dan worden de eigendommen tussen de twee ex-partners verdeeld. Hierdoor kan er een pensioengat ontstaan voor beiden. Immers, gehuwden zijn verantwoordelijk voor elkaars pensioen. Gaat men uit elkaar dan vervalt deze verantwoordelijkheid en moet men zelf rond zien te komen. Twee keer alleenstaande kosten is hoger dan eenmalig gezamenlijke kosten.

Plaats een reactie