Pensioenpremie

De pensioenpremie is het bedrag dat maandelijks wordt afgegeven om hiermee een pensioen op te bouwen in de toekomst. Hierbij hangt de hoogte van deze premie af van het gewenste pensioen en de risico’s van het pensioenfonds. De pensioenpremie wordt betaald door de werkgever en werknemer. Ieder neemt hierbij de  helft van dit bedrag op zich. In Nederland ligt, op dit moment, de pensioenpremie rond de 15% van het maandelijkse loon wat er verdient wordt.


 

Waarvoor betaal je pensioenpremie?

De pensioenpremie helpt om geld apart te zetten zodat er, wanneer de pensioenleeftijd bereikt is, een appeltje voor de dorst is. Daarnaast heeft de pensioenpremie ook een groot fiscaal voordeel, doordat het ingelegde bedrag voor een groot deel aftrekbaar is. Dit valt in box 1. Wanneer er over gegaan wordt tot het uitkeren van het opgebouwde pensioen zal er wel belasting betaald worden over het uitgekeerde bedrag.

pensioenpremie

 

Hoe wordt de pensioenpremie berekend?

De premie wordt berekend bepaald door het maandelijkse salaris en het pensioen bij de pensioenuitvoerder. Het maandelijkse salaris wordt namelijk gehanteerd voor het percentage dat hiervan genomen wordt, dat 15% is. Daarbij zijn er verschillende soorten pensioenen die opgebouwd kunnen worden bij de pensioenuitvoerders, waarbij sommige een beter rendement hebben doordat het risico hiervan hoger is dan anderen. Hierdoor wordt ook de premie berekend.

 

Wat als ik geen pensioenpremie wil betalen?

Iedereen in Nederland die werkt betaald sowieso pensioenpremie voor het overheidspensioen. Daar is geen ontkomen aan. Er wordt op dit moment betaald aan de mensen die op dit moment met pensioen zijn. Onze kinderen betalen dan weer onze pensioenpremies. Er zijn wel mogelijkheden om niet deel te nemen aan het werkgeverspensioen. Of dit kan hangt volledig af van de werkgever. Het aanvullende pensioen kan je geheel zelf bepalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *