Pensioenregeling

Er zijn in Nederland verschillende soorten pensioenregelingen. De meest voorkomende pensioenregeling is de uitkeringsovereenkomst en de premieovereenkomst. Onder deze overeenkomsten vallen weer een andere pensioenregeling. Deze pensioenregeling is bij de meeste mensen wel bekend. Dat komt doordat de meeste Nederlanders ook zo’n overeenkomst hebben afgesloten bij hun werkgever.

 

Pensioenregeling: de uitkeringsovereenkomst

De uitkeringsovereenkomst kun je verdelen in:

  • eindloonregeling – Met deze pensioenregeling hangt het pensioen af van het aantal jaren dat je in dienst bent geweest en het salaris dat je het laatst verdiende;
  • middelloonregeling – Met deze pensioenregeling hangt het pensioen af van het aantal jaren dat je in dienst bent geweest en hoe hoog je salaris was in deze periode. Het verschil met de eindloonregeling is dat je pensioen niet gebaseerd is op het laatst verdiende salaris. Je pensioen is afhankelijk van het gemiddelde salaris dat je tijdens je loopbaan hebt verdiend.

 

Pensioenregeling: de premieovereenkomst

Bij de pensioenregeling: premieovereenkomst weet je welk bedrag door je werkgever aan de pensioenuitvoerder wordt afgedragen. Omdat er meestal wordt belegd met het beschikbare geld, is de opbrengst niet altijd zeker. Het gaat hier over de beschikbare premieregeling.

pensioenregeling

Pensioenregeling: andere overeenkomsten

Naast de premieovereenkomst en de uitkeringsovereenkomst is er ook nog de kapitaalovereenkomst. Deze regeling komt echter niet zoveel voor. Bij een kapitaalovereenkomst staat de hoogte van het kapitaal bij pensioendatum vast. Het bedrag kan met een winstuitkering verhoogd worden. Ook heb je nog de combinatieregelingen. Deze regelingen zijn een mix van twee soorten pensioenregelingen.

 

Weet wat voor pensioenregeling je hebt

Het is belangrijk dat je nagaat wat voor pensioenregeling je hebt. Wil je precies weten hoe je regeling in elkaar zit, kijk dan op je pensioenoverzicht  of vraag dan bij je pensioenuitvoerder of je werkgever om uitleg. Je kunt het pensioenreglement opvragen of de zogenaamde populaire versie (korte versie) hiervan. Hierin staat precies beschreven wat je rechten en plichten zijn met betrekking tot je pensioen.

 

Ga na of je straks voldoende inkomen overhoudt om van te leven

Veel mensen schatten hun inkomen na hun pensionering te hoog in. Veel mensen denken ongeveer 80 procent* van hun laatstverdiende salaris over te houden. Dat klopt vaak niet. Het is vaak minder dan 80 procent. Bij de opbouw van je pensioen wordt vaak uitgegaan van het gemiddelde van je salaris (middelloonregeling) bij pensionering. Als je parttime hebt gewerkt of minder dan 40 jaar hebt gewerkt kan je pensioen lager uitvallen dan 70 procent van je laatstverdiende salaris. Het is daarom van essentieel belang om uw pensioen met regelmaat na te lopen of dit nog voldoende is voor straks om van te leven. Gelukkig zijn er in de huidige markt en partijen die u hiermee van dienst kunnen zijn. Een van deze partijen is Brand New Day. Deze partij biedt, geheel vrijblijvend, een gratis pensioencheck. Hiermee kunt u eenvoudig te weten komen of u voldoende heeft opgebouwd. Wilt u ook een gratis check aanvragen? Brand New Day!

Plaats een reactie