Pensioensparen voor later!

Steeds meer mensen kiezen voor pensioensparen, maar heb je eigenlijk een idee wat hier mee wordt bedoeld? Als mensen met pensioen gaan dan denken ze hier over na, maar ook voordat ze met pensioen gaan denken ze hier over na want je kunt gebruik gaan maken van pensioensparen. Mensen vinden het namelijk fijn dat wanneer ze met pensioen gaan ze weten dat ze een soort van spaarpotje hebben. Ook jongeren beginnen er steeds vroeger aan te denken, want hoe eerder je begint met sparen, hoe beter het is zou je denken toch? Ook de fiscale voordelen zijn erg aantrekkelijk want de overheid moedigt steeds meer mensen aan en zeker de pensioenspaarders.


pensioensparen

Wat is pensioensparen?

Als het over pensioensparen gaat dan gaat het er om dat je per jaar een vast bedrag opzij gaat zetten. Als je tussen je achttiende en je vijfenzestigste gebruik maakt van pensioensparen dan heb je recht op een belastingvermindering.

Het fiscale voordeel houdt in dat het overeenkomt met 30 tot 40% van de betaalde premie, dit is afhankelijk van je inkomen. Je kunt zoveel sparen als je wilt bij pensioensparen, maar er is wel een maximumbedrag vastgesteld dat in aanmerking komt voor de belastingvermindering. Als je hier gebruik van wilt maken dan moet je ook effectief belastingen betalen. Het is wel belangrijk dat je er bij het pensioensparen rekening mee gaat houden dat je aan het einde belasting moet gaan betalen over het totale bedrag. Dit bedrag heb je dus met het pensioensparen bij elkaar gespaard. Dit wordt ook wel de taks op het lange termijn sparen genoemd. Normaal gesproken wordt deze belasting geheven in het jaar dan iemand zestig jaar oud wordt. Het bedrag dat je na je zestigste gaat sparen, daar hoef je geen eindbelasting meer over te betalen.

 

Is pensioensparen zinvol voor mij?

Als je gebruik wilt maken van pensioensparen dan moet je voldoen aan de voorwaarden. Je moet namelijk minimaal achttien jaar zijn en maximaal vierenzestig jaar. Het is mogelijk om meerdere pensioencontracten te hebben, maar je mag er maar eentje gaan gebruiken voor het fiscale voordeel. Je mag het bedrag dat je gaat sparen bij pensioensparen eigenlijk niet opnemen voordat je met pensioen gaat. Mocht je dit wel gaan doen dan krijg je een boetetarief van 33%, dat is natuurlijk zonde van het geld en dat is het pensioensparen natuurlijk niet waard. Je moet daarom zorgen dat je voldoende geld hebt om te gebruiken tot je met pensioen gaat zodat je in de tussentijd gebruik kunt maken van het pensioensparen. Voor steeds meer mensen is dit een aantrekkelijke keuze om te maken, dit doe je namelijk om er later beter voor te staan en wie wil dat nou niet? Een extra zakcentje zo zou je het ook kunnen zien waar je al vanaf jong volwassen mee bezig bent om te gaan sparen. Zo zorg jij er voor dat je met pensioensparen een mooi bedrag bij elkaar gaat sparen. Zorg daarom dat je aan de voorwaarden voldoet en dan is het pensioensparen de moeite waard.