Pensioenwijzer

Het gaat over de pensioenwijzer, waar denk je dan aan? Je krijgt hierbij advies over je pensioen, je kunt hierdoor meer informatie krijgen en je krijgt een goede indruk van wat een pensioen je op gaat leveren en wat het je gaat kosten. Het afsluiten van een pensioen doe je niet zomaar, je moet namelijk kijken welk fonds bij je past, wat je per maand moet betalen en je kijkt wat het je op gaat leveren. Maar mocht je nu eerder willen stoppen met werken dan kun je ook daar rekening mee houden. Als je vanaf de 61 jaar wilt stoppen met werken dan is er sprake van prepensioen en dat is een pensioen om de periode tussen de 61 en 65 jaar te overbruggen. Die periode kun je niet zomaar overbruggen, je moet dan een pensioen hebben dat het toelaat of je moet voldoende spaargeld hebben wat je samen met je prepensioen kunt gebruiken per maand zodat je toch rond kunt komen zonder te werken. Veel mannen en vrouwen willen stoppen met werken als hun partner ook met pensioen gaat. Stel je voor dat je partner 65 jaar is geworden en mag stoppen met werken en je bent zelf 61 jaar, dus je zou in principe nog enkele jaren moeten werken dan kun je dus de keuze maken, stoppen met werken en gaan voor prepensioen. Dan krijg je die tussenliggende jaren dus geen salaris meer omdat je bent gestopt met werken. Als je die tijd kunt overbruggen dan kan de pensioenwijzer je daarin adviseren, voor veel mensen is het namelijk een goede uitkomst, zij genieten op deze manier nog meer van de laatste jaren en sommige mensen hebben het ook echt nodig, denk daarbij aan zware arbeid gedurende al vele jaren.


 

De pensioenwijzer voor advies

Als je voor de pensioenwijzer kiest dan kies je er voor om advies te krijgen. Dat zorgt er voor dat je meer informatie krijgt over je pensioen, de mogelijkheden, de verschillende fondsen, het bedrag dat per maand van je salaris wordt ingehouden en wat het je nu op gaat leveren. De meeste pensioenfondsen hebben een website waarbij je eigen inloggegevens krijgt en dan kun je dus zelf je eigen pensioen in de gaten houden. Je leert op deze manier ook goed wat je mogelijkheden zijn als je bijv. eerder wilt stoppen met werken, daar kun je een berekening op loslaten en wie weet zit het er dan voor je in dat je met de 61 jaar gaat stoppen met werken.

 

Gebruik jij de pensioenwijzer?

Heb je al eens gebruik gemaakt van de pensioenwijzer? Het is goed om dat te doen, ook wanneer je als freelancer werkt is het belangrijk dat je denkt aan je pensioen. Je kunt iedere maand een bedrag opzij zetten maar je kunt het ook beleggen bij een pensioenfonds. Als zij je kunnen garanderen dat je een mooi rendement krijgt wanneer je 65 jaar bent, dan zou dat misschien wel een heel verstandige keuze kunnen zijn. Vraag daarom altijd de mogelijkheden op en kijk wat het voor jou gaat betekenen als je je eigen pensioen gaat regelen bij een fonds.