Prepensioen

Als er gekozen wordt voor prepensioen, dan heb je de mogelijkheid om eerder te stoppen met werken. Het gaat hierbij over een leeftijd van 61 of 62 jaar maar natuurlijk kun je ook eerder stoppen. Steeds meer mensen willen er nu gebruik van maken, ze kunnen dankzij het prepensioen namelijk goed of net rondkomen en dat is voor hen voldoende. Als zij die jaren niet meer hoeven te werken dan vinden zij dat een fijn idee en kijken ze er naar uit wanneer ze 61 jaar worden en kunnen stoppen met werken. Je kunt samen nog even genieten, of genieten van de kleinkinderen als deze er al zijn. Er zijn redenen genoeg te bedenken waarom mensen van het prepensioen gebruik willen maken, je kunt er namelijk als je goed gespaard hebt ook mee rondkomen. Ook als je wat spaargeld hebt kun je dat met elkaar combineren en geniet je van deze tijd dat je kunt doen waar je zin in hebt en niet op uur en tijd hoeft te werken.


 

Wat is opbouw prepensioen?

Bij de opbouw van pensioen gaat het er over dat je voor je pensioen gaat sparen, dat is een aanvulling op de AOW die je krijgt vanaf je 65 jaar. Als je van plan bent om eerder met pensioen te gaan, eerder te stoppen met werken dus, dan krijg je nog geen AOW. Je moet de tussentijdse periode toch kunnen overbruggen en dan is het aan te raden om dat te doen met prepensioen. Als je voor het jaar 1950 bent geboren dan kun je prepensioen opbouwen, de regeling is namelijk ingegaan op 1 januari 1997. Vanaf het jaar 1997 bouw je dus voor ieder deelnemersjaar 2% van het pensioengevend salaris van dat ene jaar op. Dan is het pensioengevend salaris het bruto jaarsalaris maar dan wel inclusief je vakantiegeld en de eindejaarsuitkering. Er is ook een zogenoemde overgangsregeling. Deze heb je bij verschillende situaties dus als je gebruik wilt maken van prepensioen kan het zijn dat je daarvoor in aanmerking komt maar dat is afhankelijk van je leeftijd.

 

De prepensioenberekening

 Er kan sprake zijn van de prepensioen berekening, dan reken je dus uit wat je in de tussenliggende periode krijgt. Kun je daar mee rond komen? Je kunt als je plannen hebt om eerder te stoppen al eerder uit gaan rekenen wat het gaat kosten en aan de hand daarvan kun je een keuze maken. Dat zorgt er voor dat je te weten komt wat je er op achteruit gaat wanneer je het niet of juist wel doet. Voor sommige mensen is het noodzakelijk dat ze eerder stoppen, misschien omdat hun partner eerder is gestopt of omdat ze er gunstig uitkomen als ze kiezen voor prepensioen. Sommige mensen willen stoppen omdat ze prima rond kunnen komen met een prepensioen en de tijd dus goed kunnen overbruggen, dat kan een reden zijn dat je minder lang hoeft te werken en als je al vroeg begonnen bent met werken kun je dankzij het prepensioen de tijd vaak ook goed financieel overbruggen.