Voorkom pensioengat

Hier zijn een aantal tips om een pensioengat te voorkomen.

  • Vraag bij het aannemen van een nieuwe baan naar de pensioenregeling. Als er geen regeling is, bespreek dan of het mogelijk is om deze alsnog in te voeren.
  • Zorg dat je zo min mogelijk pensioenbreuken oploopt door bij een baanwisseling je pensioenregeling over te zetten naar de nieuwe werkgever.
  • Houd er rekening mee dat verlof zonder loon kan leiden tot een pensioengat. Overweeg of je hiervoor compensatie kunt krijgen, of dat je eventueel extra premie kunt betalen om het gat te dichten.
  • Als je zelfstandige bent, overweeg dan om een individueel pensioenplan op te stellen om ervoor te zorgen dat je pensioenopbouw op peil blijft.
  • Blijf regelmatig controleren of je pensioenopbouw nog op schema ligt, en pas eventueel je bijdrage aan om het gat te dichten.
Wat is pensioengat?

Een pensioengat ontstaat wanneer er niet voldoende pensioen is opgebouwd om het gewenste pensioeninkomen te kunnen bereiken. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals een onvolledige opbouw van de AOW, geen pensioenregeling bij de werkgever, wisselen van baan en een pensioenbreuk, met onbetaald verlof gaan, ruilen van ouderdomspensioen, en een echtscheiding. Een pensioengat kan vervelende gevolgen hebben bij het bereiken van de pensioenleeftijd, omdat het inkomen dan lager kan uitvallen dan gewenst en daardoor niet voldoende is om van te leven. Het is daarom belangrijk om op tijd maatregelen te nemen om een pensioengat te voorkomen.